Kennelmamma, Tonårsmamma, Älskarinna, Bonusförälder och Bitch!

Alla inlägg den 16 augusti 2010

Av Marie - 16 augusti 2010 15:59

Detta handlar om en hundtyp som gör utfall mot andra hundar, och en hundtyp som är väldigt stor fysiskt, men inte så stor i hjärtat....inte heller så hård, och saknar en del resurser...(kamp)


Det viktigaset är att man förstår att en hund som inte är så trygg i sig själv (vilket är VÄLDIGT vanligt) måste ha en "ännu" starkare förebild-Ledare.

Om man inte  (i hundens ögon) är denna förebilden så måste hunden själv axla den rollen.

Och då går hunden omkring i ständig beredskap på att fly eller angripa det eller dom som för HUNDEN upplevs som "läskigt"


Många hundar  axlar idag ansvaret att skydda sig själv OCH föraren, och för den här hunden (och många andra) så är andra hundar läskiga, somliga människor är läskiga och kanske somliga företeelser.

Det gör att hunden är beredd på att skrämma bort allt som den upplever läskigt.


Därför är det viktigt att föraren kliver fram och VISAR  hunden att den behöver inte bry sig om NÅGOT som händer runtomkring.


Som förare gör man det genom att dels stärka sin roll  hemma i lugn och ro utan störning, ju mer föraren aktiverar hunden mentalt destu mer stärker föraren sin egen roll i hundens ögon. DÅ blir föraren en människa att se upp till och beundra.


Så några grundregler till dig som jobbar med detta....

1. När du har sagt något så ska det åtlydas, och du tjatar inte! Använd hellre kopplet än att trycka och dra i  hundarfysiskt, (speciellt storvuxna fysiskt starka raser) behövs det så ha ett litet "kortkoppel" en kort bit av ett koppel hängande i halsbandet när du är hemma så du kan ta tag i i hundene och visa att du menar vad du säger. Genom att driva igenom din vilja samt givetvis förstärka RÄTT beteende kommer hunden att lita mer och mer på att du vet vad du vill och att du kan axla manteln som flockens "beskyddare" .


2. Tänk på ditt kroppspråk, lugna, bestämda rörelser där du blåser upp dig som en påfågel och gör dig stor, en säker och trygg ledare rör sig lugnt, målmevetet och säkert


3. Tänk på att inte gå med kopplet sträckt när ni möter en hund, och försök ligga några sekunder FÖRE hunden, när du ser att hunden börjar blåsa upp sig är det nästan "för sent" Du ska vara där sekunden innan och rikta hundens uppmärksamhet  mot dig.

Hunden ska ALDRIG behöva hälsa på främmande ute eller SJÄLV ta kontakt, DU sätter hunden vid sidan och talar om att "omvärlden finns inte" det är NI två i Er lilla bubbla.


4. Träna på ögonkontakten hemma med att hålla godbitar på olika ställen (i handen framför nosen, i luften, över huvudet, bakom ryggen, och hunden får inte godbiten förrän den tittat dig i ögonen) Detta lär sig vovvarna på några minuter.


Stegra gradvis så hunden  kan hålla ögonkontakten med dig längre och längre, träna även med viss störnig, att barnen, familj,vänner rör sig runt omkring, släpper hon ögonkontakten kan du själv backa bakåt, dra undan godisen och säga "ha ha, nu får du inte"  Alternativt använda ditt "kortkoppel" och "knixa till" i halsbandet så du får tillbaka uppmärksamheten, och förstärk.


(för hundar med stor leklust kan en leksak, boll vara minst lika bra, men se till att hunden inte springer iväg med saken och leker själv, och givetvis är ettloss ALLTID och ögonblickligen loss.)


Så sätter du ihop ögonkontaktsövningen  med din koppelträning och när ni står och väntar på att en hund ska gå förbi. så kräver du ögonkontakt..spänn inte kopplet eller segdra i det, det är en signal att du är osäker och då måste hunden agera!

Men var beredd att korrigera kraftfullt och bestämt OM den inte lyder och sitter ner.

Förstärk  när hunden gör rätt. Använd en lugn och bestämd röst. utan att hetsa upp dig. Och gå vidare ....


Lek mycket med din hund, träna på att när du säger namnet så ska hunden titta på dig! Det innebär att man inte skäller eller tjatar hundens namn....


Lycka till....

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5 6 7 8
9 10
11
12 13 14 15
16 17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Vovve

Länksida


Ovido - Quiz & Flashcards