Kennelmamma, Tonårsmamma, Älskarinna, Bonusförälder och Bitch!

Direktlänk till inlägg 6 januari 2010

Esters Osociala sida

Av Marie - 6 januari 2010 13:58

Ester är som sagt reserverad, det är inte påtagligt ute i miljö(jag är fortfarande förvånad att hon skötte sig så bra igår) Men igår på kvällen visade hon en mindre trevlig sida.


Anna med kompis kikade förbi och Ester tyckte INTE om dom...Anna är ju van vid hundar av denna typen så Ester ignorerades och hon fick inte gå fram och hälsa, hon blev kommenderad att sitta still bara.


Sedan tog vi plats runt köksbordet och Ester fick röra sig som hon ville Husse har sberättat om Esters reservation, utfall och viss och oberäknelighet med folk hemma så jag ville utvärdera vad hon gör NU, IDAG, hos MIG


 Jag kan konstatera att Hon var lite nyfiken men så fort någon tittade henne i ögonen henne så morrade hon...


Experiment 1:

Vi mutade med lite köttbullar för att se hur mycket hon behövde för att "komma över"  eller "släppa" främlingarna, och efter 10-20 Köttbullar och 45 minuters småprat där Ester själv fått ta kontakt omväxlat blivit kallad på och matad med köttbullar så hade hon FORTFARANDE inte accepterat tjejjerna. Anna gick något bättre än hennes kompis (som jag tappade namnet på , förlåt)

Ester hämtade en strumpa som hon ville leka med Anna med.

Och det gick "hyfsat" så länge Anna satt ner, när Anna reste sig och började leka på alvar så var det inte lika kul. Kampen minskar och hon tappade intresset och gick till mig.



Senare på kvällen bjöd Kent på middag och vi satt i vardagsrummet nä Linus och kompisar kom in, hon skallade givetvis (precis som övriga hundar  när någon kommer in genom dörren)

Men hon fick tillsägelse att ligga kvar hos mig och INTE hälsa.


När killarna kommit in och gått ner på sitt rum i källaren så kopplade jag Ester och gick ner.

Återigen en utvärdering -Vad gör hon??


Experiment 2.


Hon fick gå vid min sida in i rummet och ingen brydde sig om henne, hon var klart besvärad...lite "tryckt" och lite "smygande kroppshållning.


Sedan satte jag henne vid sidan och "tog kontakt/kontroll" och "tvingade " henne sitta still varpå killarna en och en lugnt men bestämt klappade henne på sidan

Hon morrar svagt men jag sa "sluta med det där och sitt still" då söker hon ögonkontakt med mig och låtsas inte om att hon blir klappad.


Vi gjorde om proceduren och denna gången fick dom en och en "hälsa tveksamt" dvs sträcka fram handen sådär långsamt och "mesigt" som de flesta männiksor gör när de ska hantera en reserverad hund...


Och det framkallade starkare morr hos Ester varpå jag återigen fick tala om att "du accepterar detta punkt slut"

Och det gjorde hon, jag "dunkade" på henne i sidan och talade om att hon var en duktig tjej och sedan lämnade vi grabbarna.



Så när någon kommer in i HENNES revir, kliver in i HENNES "zon" blir hon mer osäker och visar mycket vakt. Hon vill INTE ha kontakt samtidigt som hon med sin ålder (börjar bli vuxen) skall vakta.


Jag TROR att detta är en period, givetvis kan man inte vara säker...men enligt MIN erfarenhet så är hon en reserverad tonårstjej som börjar ta brösttoner.


Hennes vaktande har startat upp och med reservationen så fixar inte lilla "mallehjärnan" detta just nu...


Hon kommer alltid att vara reserverad och hon skall alltid hanteras som en sådan hund, men jag inbillar mig att med rätt träning och uppfostran kan man fixa till henne så hon fungerar i ett "hund-hem" Och då menar jag inte "vilket hem som helst" Utan nåon som tycker det är OK med hennes sidor och accepterar att man får ta undan hunden i vissa lägen.

Och man skall absolut veta att man har en hund med resurser som kan göra både det ena och det andra.


Så vi får väl se vad som händer med lilla Ester...


Jag vill poängtera att ingen skugga ska falla över Esters förra ägare!







 
 
Martin

Martin

6 januari 2010 20:28

Detta är en intressant diskussion. Har stött på en del hundar som kan räknas som osociala. I de fallen har ägarna varit missnöjda med hundens böjelse och gör allt för att socialisera sin hund bland männsikor. Men jag undrar varför?
Vad är det som säger att en hund MÅSTE älska allt och alla. Var har vi fått det infrån? Jag inser att livet blir lättare med en hund som är öppen och kan betecknas som trevlig men jag anser ändå att individen måste få lov att ha en gräns om den vill. Jag tycker dock att en osocial hund ska kunna vara det utifrån att den helt enkelt inte tycker om andra människor. Det ska inte komma utifrån osäkerhet, och Ester verkar vara lite åt det hållet. Om jag går på din beskrivning.

Över och ut

http://www.sporthund.nu

 
Ingen bild

Marie

7 januari 2010 11:14

Håller med dig Martin, jag tycker att en hund skall få lov att ha en viss integritet,jag accepterar det hos individer MEN det är inget jag strävar efter i min avel, för ALLA typer av "reservationer" bottnar i en osäkerhet inför människor...man kan vara "rädd" FÖR något (människor)eller man kan vara "räd" OM något dvs sin integritet, sitt revir, sin status och så finns givetvis en blandning av bägge delar, kombinerat med temperament, mod, nerver etc....mycket komplicerat..

En genomtrygg individ finner inget behov av att distansiera sig från en främmande människa, men den finner kanske heller inget behov av att springa fram och "fjäska" vilket egentligen många hundar gör, de springer fram och visar aktiv underkastelse och "fjäskar" för männisskan, underordnar sig...

Min ideala hund är som Izzie, dvs när ingen erbjuder kontakt så har hon inget behov av att hälsa, men om man lockar på henne och bjuder kontakt så blir hon glad och svarar positivt på kontakten...men UTAN slickande, fjäskande eller att vara inställsam.


Ester är osäker, och det är förmodligen genetiskt, det är känsligt att skriva om Ester för det kan uppfattas som kritik
Men jag analyserar Ester som en i grunden reserverad hund med en viss osäkerhet för människor. Detta är något man med träning kan fixa till så att det inte syns så tydligt och hon kommer att bli en härlig tävlingshund.

Att det "slagit över" lite i huvuded på damen nu är att hon precis blivit tonåring på väg mot vuxen, och så har hon ju resurser! Det gör att henens "vakt" har vaknat och hennes aggressionspaket har börjat vakna till liv..och just nu kan hon inte hantera alla känslor i sin lilla hjärna.

Med styrning, uppfostran och kontroll kommer hon förmodligen komma ur denna period som en trevlig väluppfostrad samhällsmedborghare:)

En hund som aldrig kommer att gilla alla människor men som förhoppningsvis inser att hon heller inte behöver engagera sig i andra, och att andra inte engagerar sig i henne.

Men man ska veta vad som finns i damen och att man inte kan lite obetingat på att hon kan umgås med vem som helst.

Hade hon bott kvar hos mig är hon den typen av hund som jag hade tagit undan när mina "icke hundkunniga" bekanta skulle komma på besök, och en hund som jag "platsat" i sällskap med hundvänner.

Och hon kommer också att komma över sina obehag inför de människor som inte är rädda för henne och som är "stabila" inombords...Elin och hon kommer superbra överens efter två korta möten, för Elin är trygg i situationen,Men Ester får INTE hälsa på My, för My är lite rädd och osäker inför en hund som Ester och det förstärker Esters beteende....
Lite summan av kardemumman, blir man inte rädd för Ester och ser igenom hennes små försök till hot så händer inte något...men blir man rädd, och tveksam så kan det framkalla obehagligheter....


 
Ingen bild

stina

7 januari 2010 19:38

Hm....mycket intressant att få ta del av :O)

Och jag kan instämma till det mesta, utom att jag själv inte vill leva med en sådan vovve, det är mycket jobb innan det är i hamn.

 
Martin

Martin

7 januari 2010 19:59

Mycket jobb är det! Men när allt stämmer kan man knappast önska en bättre hund som förare.

http://www.sporthund.nu

 
Ingen bild

Jenny

7 januari 2010 23:13

Bra att du utvärderat henne och nu ser vilka beteende hon uppvisar. Men hur har du tänkt dölja hennes brister? Eller vad har du för plan för att minska symtomen på hennes reservation? Hade varit intressant att ta del av!

Min erfarenhet säger mig att påtvingad kontakt leder till mer osäkerhet. Och till slut är hunden inte längre rädd för människan enbart, utan blir mer rädd om sig själv för att den hela tiden förväntas bli taffsad på. Min hane blev betydligt bättre när jag förbjöd honom att hälsa, boffa och allmänt dumma sig. Han slapp all form av kontakt, ingen fick klappa eller glo på honom. Vilket gjorde honom mer och mer bekväm i sällskap. Just för att han visste att han faktiskt inte behövde ta kleti och pleti.

 
Ingen bild

Marie

8 januari 2010 00:25

Jag tror att jag har beskrivit mitt sätt att se på det och hur jag hanterar det i flera av mina inlägg, och är överens i stort med vad du skriver.
Här har jat tex skrivit ett inlägg om reserverade hundar...
http://vixax.bloggagratis.se/2009/07/03/1807410-bara-izzie-och-reserverade-hundar/

 
Ingen bild

Jenny

8 januari 2010 00:43

Vilken bra inlägg! Fler med reserverade hundar borde läsa det!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marie - 12 februari 2013 12:24

Sista skälvande dagarna i Vilnius och jag har mer eller mindre fasat ut mig själv…så nästan inget att göra på jobbet… Nu har jag varit i Vilnius  sedan slutet på Oktober, Jösses vad tiden sprungit iväg…   Annars är det ju s...

Av Marie - 8 november 2012 11:29

För att citera Robban Broberg, det är ÖKEN! Vilnius är bara grått, grått ,grått, grått....och ännu mer grått... Jobbar 9-18 Litauisk tid vilket är 8-17 Svensk tid...Mitt svenska resesällskap roar sig med lite gym träning på kvällen och sedan hote...

Av Marie - 1 november 2012 12:14

Andra veckan i Vilnius går mot sitt slut, här är det en "public Holiday" idag och bara vi som jobbar "internationellt" jobbar. Vad GÖR jag då? Jag har det sista året varit operationellt ansvarig för SEB interna Servicedesk, dvs alla som är anställd...

Av Marie - 15 oktober 2012 10:33

Livet i Storstan rullar på…Jag har dedikerat de sista två åren till mitt arbete,. Jag trivs verkligen kanon med jobbet jag haft , jag har utvecklat mycket av min roll själv och känner att jag verkligen har gjort  skillnad .  Nu har kunden dock...

Av Marie - 8 augusti 2012 13:37

Det är så sorgligt med människor som saknar sjukdomsinsikt, alkoholism är en hemsk folksjukdom och inget man skulle behöva skämmas för, men man måste förstå när det är dags att söka hjälp! Man måste VILJA ha hjälp, och INSE att man är sjuk!Vad gör ma...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Vovve

Länksida


Ovido - Quiz & Flashcards