Direktlänk till inlägg 6 november 2009
Jag är en riktig "matmor" egentligen…
Jag har alltid haft talang för matlagning och tyckt det varit roligt att laga mat.
Hemma, när jag var liten fick vi barn aldrig röra något i köket, en mamma som är pedant är inte kompatibel med barn i köket.
Jag hade femma i hemkunskap i skolan och eftersom jag flyttade hemifrån redan som 16-åring så började matlagningskarriären tidigt
(Jag gick även ett år på livsmedelsteknik på gymnasiet)
Nåväl, från snabbmakaroner, löksoppa och annat billigt och enkelt till lite mer avancerad kok-konst.
Jag älskar svensk husmanskost, rotmos och fläsklägg, bruna bönor, gräddstuvad lever, stekt fläsk med löksås, blomkålsstuvning, stuvade makaroner, kokt torsk med äggsås, dillkött,
Kalops, stuvade morötter, ängamat, kåldolmar, ja listan kan göras lång.
Det är tragiskt att den mattraditionen inte förs vidare, mina barn är uppväxta med sådan mat, men inte många andra...
En sådan sak får man tacka mamma och kanske mormor för, för hade inte sådan mat serverats hemma så hade man nog inte fört det vidare till sina egna barn.
Min mamma lagar fantastiskt god mat, och när jag själv skulle prova på alla dessa maträtter som 18-åring så gick telefonen varm till mamma och hon förklarade hur man skule göra och så gjorde man det, som sagt, lite talang och ett stort intresse kan göra underverk, idag är jag riktigt bra på att laga mat.
En annan som inspirerat mig mycket är en av mina absolut bästa vänner Britt-Marie, hon har lärt mig att safta och sylta, göra gelé och lägga in gurkor och rödbetor..hon var också den första som någonsin bjöd mig på slottsstek, det glömmer jag aldrig, vilken smaksensation! Idag gör jag ofta slottstek , gärna på söndagar som en hederlig ”söndagsmiddag”
Vet ni hur man gör slottstek?
Man köper fransyska eller innanlår, ja någon form av ”stek-kött” absolut INTE högrev som är till för kalops och dillkött bla.
Behövs det så binder man upp köttet och gnider in det med salt och VIT-peppar
Som utbildad kock (jo det blev en kockutbildning också) så vet man att står det PEPPAR i ett recept så är det VITPEPPAR som avses, Vitpeppar är standarkryddan i ett kök.
Svartpeppar mindre vanligt (restaurangkök alltså)
Nåväl, och så tar man morötter och gul lök och skär i bitar, allt detta (och köttet) bryns nu i en stekgryta, så tillsätter man ansjovisfileér och ättika och sirap, späder med vatten, jag dunkar i en buljongtärning också (kalvbuljong) lite kryddpeppar, lagerblad och så får steken bräsera tills den blir klar, sisådär 60 grader inuti, så tar man up den lindar in i folie och så får den vila sig klar upp mot 63-65 grader.
Under tiden slevar man upp morötter och lök, ansjovisen har kokat sönder så den ser man inte ens...och så späder man med grädde, smakar av och kryddar med salt , peppar , socker eller en matsked svartvinbärsgelé och så reder man av och så är det klartJ (man kan ha i tomatpuré från början också men det hoppar jag)
MUMS MUMS
På den tiden när jag jobbade halvtid när barnen var små, då lagade jag jättemycket husmanskost, jag saftade och syltade och gjorde det mesta själv...
Idag blir det bara på helgerna som det blir lite mer ”lång-kok”
En vardagsvecka kan matsedeln bli väldigt enkel..mycket pasta. Så här kan en vecka se ut hos oss....
Måndag Pasta Carbonara (man steker lök-bacon kryddar med svartpepar och späder med grädde)
Tisdag Fiskbullar i hummersås med rårivna morötter (jag och ungarna ÄLSKAR fiskbullar)
Onsdag Pasta med ”burksås” upphottad med vitlök och färsk chili
Torsdag Pasta och köttbullar
Fredag Pasta med ädelostsås (bacon, svamp o paprika fräses och så häller man det i en gryta med creme fraiche och ädelost)
Lördag Kåldolmar
Söndag Kalops
Idag bär det iväg till Stockholm, det ska bli jättekul att träffa lillebror och hans familj.
Igår spårade jag med Izzie på lunchen, lyckades få till en ”dålig” bild med mobilen, får se om jag lyckas mobil-blogga upp den sen.
Första sträckan fram till andra vinkeln var mycket snurrig och hon fäste inte riktigt, men sedan gick det som på räls, jag var lite förvirrad och GLÖMDE att jag hade lagt ut två föremål.
Den första var en 4 cm lång liten telefonkabel och den andra var ett plastspänne på 2 x2 cm.
Telefonkabeln missade vi och när vi kom till föremål två (som jag hade glömt att jag lagt ut) så började hon plötsligt springa runt mig, ungefär som man longerar en häst, jag blev stående och bara tittade på henne, tänkte vad tusan pysslar hon med...men så dök hon ner i spåret och plockade upp plastspännet *jippieeee*
Hon är en liten pärla.
Ha nu en trevlig helg alla!
Sista skälvande dagarna i Vilnius och jag har mer eller mindre fasat ut mig själv…så nästan inget att göra på jobbet… Nu har jag varit i Vilnius sedan slutet på Oktober, Jösses vad tiden sprungit iväg… Annars är det ju s...
För att citera Robban Broberg, det är ÖKEN! Vilnius är bara grått, grått ,grått, grått....och ännu mer grått... Jobbar 9-18 Litauisk tid vilket är 8-17 Svensk tid...Mitt svenska resesällskap roar sig med lite gym träning på kvällen och sedan hote...
Andra veckan i Vilnius går mot sitt slut, här är det en "public Holiday" idag och bara vi som jobbar "internationellt" jobbar. Vad GÖR jag då? Jag har det sista året varit operationellt ansvarig för SEB interna Servicedesk, dvs alla som är anställd...
Livet i Storstan rullar på…Jag har dedikerat de sista två åren till mitt arbete,. Jag trivs verkligen kanon med jobbet jag haft , jag har utvecklat mycket av min roll själv och känner att jag verkligen har gjort skillnad . Nu har kunden dock...
Det är så sorgligt med människor som saknar sjukdomsinsikt, alkoholism är en hemsk folksjukdom och inget man skulle behöva skämmas för, men man måste förstå när det är dags att söka hjälp! Man måste VILJA ha hjälp, och INSE att man är sjuk!Vad gör ma...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | |||
9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | |||
16 |
17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 |
|||
23 |
24 | 25 |
26 | 27 |
28 | 29 |
|||
30 | |||||||||
|